Varnost je v prometu na prvem mestu

Razvoj avto gum

Kakovostne pnevmatike

Poceni in kvalitetne avto gume

Vaš avto popolno deluje takrat, kadar ima kvalitetne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je pri nas po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za optimalno varnost v prometu pa je letne gume smiselno zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume zagotavljajo najboljšo varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje avta na cesti. Zimske razmere namreč močno spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske pnevmatike potrebno namestiti na vsa štiri kolesa. Kot primerna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer ustrezno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo absolutno varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje avta na cesti zagotovile kakovostne zimske gume, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo optimalen prijem na cesti ne glede na stanje.

V skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji je na cestah v Sloveniji, razen na avtocestah in hitri cesti, na katerih so zimske razmere, prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Upravljavec avtocest in hitrih cest lahko na teh cestah zaradi zimskih razmer za prej navedena vozila časovno in prostorsko prepove promet. O prepovedi prometa mora obvestiti javnost in postaviti ustrezno prometno signalizacijo za izločanje, tam, kjer je to mogoče. Za učinkovito, racionalno in varno omejitev prometa v zimskih razmerah na avtocestah in hitrih cestah upravljavec teh cest uskladi ukrepe s policijo.

Pozor: zimske in letne pnevmatike po nizkih cenah

Voznik, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 EUR. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) EUR. Danes so pnevmatike bolj vzdržljive in kakovostnejše kot pred časom. Proces proizvodnje in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro gume zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti poslabša. S tem pa je tudi varnost na vozišču slabša. V Sloveniji večina voznikov 2x na leto na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske pnevmatike. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa včasih nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove stare oz kdaj so bile proizvedene.

Veliko lastnikov vozil odlaša z menjavo letnih pnevmatik za zimske in obratno. Vendar dolgoročno s takim načinom ne prihranijo, saj letne gume niso namenjene za zimske vozne razmere, ravnotako zimske gume niso za poletne vročine, saj se gume hitreje obrabijo in izgubljajo svoje vozne lastnosti. Nove zimske gume po ugodni ceni lahko kupite tudi preko internetne trgovine. Vaše pnevmatike so lahko tudi sezonsko shranjene pri avtomehanikih. Primerno shranjene bodo vaše zimske pnevmatike počakale na naslednjo sezono. S tem ste prihranili čas in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne in zimske gume shranjene na primeren način. Verjetno ste naveličani iskanja gum pri različnih dobaviteljih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne pnevmatike za osebna vozila, kombije ali motorna vozila preprosto kupili na enem mestu in to po zanesljivo nizkih cenah? Prednost nakupovanja avtomobilskih gum na spletu je vsekakor ugodnejša cena, kot pri vulkanizerjih. Imajo pa vulkanizerji prednost, da vam kupljene pnevmatike tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane gume. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v R Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema ceste ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

<< Domov