Varnost je v prometu na prvem mestu

Razvoj avto gum

Kakovostne pnevmatike

Razvoj avto gum oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja gume Dunlopa, nadaljevali še angleži Sinclair ter Edlin. Leta 1890 je mehanik Wilch avto pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč gume ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj gum sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske gume se je nato razvijal vzporedno z avtomobilizmom. Avtomobilska pnevmatika nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni proizvod je avto guma, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Znamke avtomobilske so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo največji in najbolj znani proizvajalci avto in motornih gum, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske pnevmatike za motorna vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v cestnem prometu je potrebno gume ustrezno zamenjati.

Avto pnevmatike morajo biti ustrezno nameščene. Najboljše, da jih namesti izkušen serviser ali mehanik, saj si le tako lahko zagotovite popolno varnost. Potrebno je poskrbeti tudi za menjavo pnevmatik pred zakonsko določenim datumom, saj so kazni zelo visoke. Tudi z vidika varnosti ni priporočljivo pozimi voziti letne pnevmatike. Uporaba zimskih gum je pri nas po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, strokovnjaki pa priporočajo menjavo letnih gum z zimskimi že konec oktobra ali v začetku novembra, ko temperature padejo pod 7°C. Zimske pnevmatike zagotavljajo največjo varnost, če jih ustrezno namestimo na vsa štiri kolesa, kar predpisuje tudi zakon o varnosti cestnega prometa. Za zimsko opremo se šteje tudi letne pnevmatike na vseh štirih kolesih in ustrezne verige za sneg, ki morajo biti v zimskih razmerah pravilno nameščene na pogonskih kolesih. Pri avtomobilih s 4-kolesnim pogonom pa morajo biti snežne verige nameščene na kolesih zadnje osi. Le zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito in varno zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke. Zaradi posebne snovi pa bodo zimske pnevmatike tudi pri temperaturi pod 7 stopinj C dovolj mehke, da bodo zagotovile ustrezni oprijem tudi na suhi in nezasneženi cesti.

Menjava zimskih in letnih pnevmatik po najnižjih cenah

Menjava zimskih ali letnih gum je nujno potrebna, saj tako vaš avto primerno pripravite na vremenske razmere ter poskrbite za lastno in tujo varnost v prometu. Rabljene pnevmatike lahko prodate ali kupite in tako znižate stroške menjave pnevmatik. Tudi najbolj vrhunske znamke gum lahko dobite po ugodnih cenah, in sicer v spletni trgovini za največjo ponudbo zimskih in letnih gum. Menjava pnevmatik je potrebna 2X na leto in najbolje si je pravočasno zagotoviti svoje mesto na servisu in gume zamenjati v ustreznem času. Tako boste podaljšali življenjsko dobo vaših gum, prav tako pa si boste zagotovili varnost v prometu. Avtomobilske pnevmatike mora obvezno menjati primerno usposobljen vulkanizer ali mehanik, saj morajo biti nameščene popolnoma pravilno ter tudi dobro centrirane. Prav tako bo vulkanizer znal oceniti stanje vaših obstoječih gum in vam svetoval primerno menjavo.

Zakaj kupiti dobre zimske pnevmatike ali letne gume?

• Ker boste zagotovili optimalno delovanje avta,
• ker boste na cestah varni ne glede na razmere,
• ker kakovost jamčijo priznane blagovne znamke,
• ker boste varni pred zakonom,
• ker kvalitetne zimske ali letne pnevmatike zagotavljajo maksimalno udobje vožnje.

Z zgodnjim nakupom zimskih gum ali letnih pnevmatik si boste zagotovili nizke cene in odlične blagovne znamke gum z dolgoletno garancijo. Zaradi izboljšane tehnologije proizvodnje so pnevmatike postale bistveno bolj zanesljive, kakovostne in prožne. Vsekakor pa se material sčasoma izrabi, zato je pnevmatike potrebno zamenjati vsakih nekaj let. Letne in zimske pnevmatike se med sabo razlikujejo po globini profila auto nadstrešnice in drugih karakteristikah, saj so namenjene vožnji v različnih vremenskih razmerah. Obstajajo letne in zimske gume za osebna vozila, motorna vozila, terence, kombi vozila, traktorje, kamione, bagre ... Varnost je v prometu na prvem mestu, zato bodite pozorni, da se pri nakupu gum odločite za najboljše pnevmatike in jih menjate dvakrat letno, da boste na cesti dobro pripravljeni v vseh letnih časih.

<< Domov